Деловая сеть Ивано-Франковск
Компании:823
Товары и услуги:27
Статьи и публикации:7
Тендеры и вакансии:1

Гуцульський іконостас — на Одещині
Свежая информация

Гуцульський іконостас — на Одещині
21.07.2024
Жителів Косівщини подія зацікавить тим, що іконостас і Райські ворота (у вигляді Тризуба) у храмі виготовили майстри з фірми «Ріуіогак & Согпрапу», яка діє у Косові.

Гуцульський іконостас — на Одещині

Цієї осені предстоятель Православної церкви України Митрополит Епіфаній у спів-служінні з митрополитами, архієреями та священнослужителями ПІДУ освятив новозбудований храм мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії у селищі Ліски Одеської області (це в передмісті Одеси).

Жителів Косівщини подія зацікавить тим, що іконостас і Райські ворота (у вигляді Тризуба) у храмі виготовили майстри з фірми «Ріуіогак & Согпрапу», яка діє у Косові.

«Наш іконостас тепер прославляє українське і Україну на теренах православ’я Одещини», — радіє директор фірми Роман Півторак, талановитий і відомий майстер сакрального художнього дерево-різьблення.

Він — уродженець Городенківського району. Випускник Косівського інституту прикладного та декоративного мистецтва (кафедра «Декоративно-прикладного мистецтва», художнє дерево).

Перший досвід сакральної творчості отримав під час виконання дипломної роботи в інституті. Тоді група студентів виготовляла іконостас для храму святих Бориса і Гліба Манявського скиту.

Роман закінчив інститут, займався різьбленням, виготовляв ікони та інше. Перший власний іконостас зробив для церкви Пресвятого Серця Христового у Заліщиках.

Відтоді майстер займається виготовленням іконостасів для церков по всій країні та навіть — за кордоном. Зараз у майстерні Романа Півтора ка працює 12 людей. Один іконостас вони виготовляють в середньому три місяці, це залежить від розміру та складності проекту. Мають замовлень на півтора року наперед.

Роман Півторак також реставрує. Радить: «Ніколи не мийте іконостаси. Найкраще прибирання — це пилосос і обдувка. Вони не шкодять матеріалам. Чим частіше протирати, тим більше здирається золото. Дерево, яке би воно не було висушене, все одно вбирає вологу».

У майстерні зазвичай використовують вільху і березу. Можуть робити іконостаси з дуба чи ясеня. А от бук не використовують, бо він любить міняти форму. На багатьох роботах Романа зустрічається український тризуб.

Навіть після пожежі, яка виникла рік тому і знищила частину його дому, майстерні та матеріали для роботи, Роман не опустив руки, а продовжує працювати і займатися улюбленою справою.

«Гуцульський край», №49, 8.12.2023 р.

посмотреть все (5)

Другие статьи и публикации компании:

Косівський тризубець Косівський тризубець
Свежая информация
Косівський іконостас з тризубами тепер прикрашає храм на Одещині
21.07.2024
Промовляючи до Бога, ми вдивляємось в ікони зображені в храмі. Роздивляємося святих на іконостасі, не часто думається, що він створений завдяки наполегливій праці людей та їх таланту.
21.07.2024
Замовити іконостас, православний іконостас Замовити іконостас, православний іконостас
Информация может быть не достоверна
Виготовлення іконостасів будь-якої складності, чудової якості за доступними цінами. В ціну квадратного метра входить: Різьба, столярка, ікони, позолота, встановлення.
13.02.2014
Позолота іконостасів Позолота іконостасів
Информация может быть не достоверна
Виконуємо реставрацію та позолоту іконостасів. Покриття під золото на дерево, гіпс, пластик і тд.
21.02.2013
Информация о продавце
  • +380 (67) 913-47-92
  • вул. Дудаєва 7, м. Косів, Івано-Франківська обл., 78600.
  • ikonostas.org/
Покриття під золото на дерево, гіпс, пластик і тд. Виконуємо позолоту інтер`єрів, іконостасів, гіпсової ліпнини, колон, багетів, меблів
×